Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Χειρουργείο οποιουδήποτε τύπου ασκεί στρες στο σώμα σας. Ξεκουραστείτε αρκετά και αποφεύγετε έντονη δραστηριότητα. Ακόμα, μην ενοχλείτε το τραύμα και αποφεύγετε έντονο ξέπλυμα την πρώτη ημέρα.

Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά της παρακάτω οδηγίες.

Αιμορραγία

Μικρή αιμορραγία ή ερυθρότητα του σάλιου είναι φυσιολογική και αναμενόμενη για 24 ώρες. Ασκείστε σταθερή συνεχόμενη πίεση με μια γάζα τοπικά. Δαγκώστε τη γάζα για 30 λεπτά και επαναλάβετε σε περίπτωση που κρίνετε αναγκαίο. Αυτό θα ελέγξει την αιμορραγία. Μικρή εκροή αίματος είναι φυσιολογική για τις πρώτες μέρες. Αποφύγετε το κάπνισμα, πόση με καλαμάκι, γαργάρες γιατί ο θρόμβος μπορεί να διασπαστεί, προκαλώντας αιμορραγία ξανά. Σε αυτή την περίπτωση λάβετε ημιόρθια στάση χρησιμοποιώντας 2 μαξιλάρια. Εάν η αιμορραγία δεν ελέγχεται παρακαλώ επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο άμεσα. Μην κοιμάστε με τη γάζα στο στόμα διότι μπορεί να την καταπιείτε τυχαία.

Πρήξιμο

Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο μετά από κάθε χειρουργική πράξη. Τοποθετείστε πάγο στην περιοχή για τις πρώτες 36 ώρες. Εφαρμόστε παγοκύστη για 20 λεπτά και απομακρύνετε για τα επόμενα 20 λεπτά. Επαναλάβετε αντίστοιχα. Ο πάγος δεν έχει μεγάλη επίδραση μετά το πρώτο 24ωρο αλλά ανακουφίζει. Το πρήξιμο είναι μέγιστο 48-72 ώρες μετεγχειρητικά. Δυσκολίες διάνοιξης του στόματος που μπορεί να προκύψουν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα. Εφαρμογή θερμών επιθεμάτων 72 ώρες μετά αυξάνει τοπικά την κυκλοφορία και βοηθά στην απομάκρυνση του πρηξίματος. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμά επιθέματα για περισσότερο από 3 ημέρες. Το πρήξιμο συνήθως διαρκεί 1 εβδομάδα.

Μόλυνση

Σε υγιείς ασθενείς το ρίσκο είναι πολύ χαμηλό. Σε περίπτωση μόλυνσης θα χορηγηθούν αντιβιοτικά και κάποιο στοματικό διάλυμα. Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης παρακαλώ σταματήστε τη λήψη άμεσα και επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο.

Πόνος

Είναι απόλυτα αναμενόμενος και διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Συνήθως είναι μέγιστος 48-72 ώρες μετεγχειρητικά και μετά ελαττώνεται. Σε περίπτωση ήπιου πόνου μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο εκτός ασπιρίνης διότι εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβου και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Τα παυσίπονα μπορεί να ζαλίσουν. Παρακαλώ μην οδηγήσετε αυτοκίνητο ή αναλάβετε όποια σημαντική πράξη όσο είστε υπό την επίδρασή τους. Δεν πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι. Εάν δεν ανακουφίζεστε παρακαλώ επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο.

Ναυτία

Αναμένεται μετεγχειρητικά λόγω κατάποσης αίματος. Μικρή ποσότητα ανθρακούχων ποτών κάθε ώρα για τις πρώτες 5-6 ώρες ανακουφίζει. Ενδέχεται τα παυσίπονα να προκαλέσουν ναυτία.

Δίαιτα

Καταναλώστε αρκετά υγρά. Αποφύγετε ζεστά ποτά ή φαγητά. Ελαφρά δίαιτα (ρύζι, λαχανικά καλά μαγειρεμένα, κρέας, ψωμί χωρίς κρούστα, πουρές) συνίσταται την ημέρα του χειρουργείου και για 1 εβδομάδα. Μαλακή τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες και πρωτεΐνες μπορεί επίσης να ακολουθήσει. Αποφύγετε σκληρή τροφή που πιθανόν ερεθίζει τοπικά, κολλώδη τροφή ή τσίχλες. Συνεχίστε με την κανονική σας δίαιτα το συντομότερο δυνατό. Φαγητά όπως γάλα, σούπες δημητριακά μαλακά σε ζωμό κλπ συνίστανται. Όξινα φαγητά ωστόσο όπως ντομάτα, χυμός πορτοκαλιού και εσπεριδοειδή καλό είναι να αποφεύγονται. Τέλος το αλκοόλ δεν συνίσταται.

Στοματική υγιεινή

Μην ξεπλένετε έντονα το στόμα για την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο διότι ο θρόμβος μπορεί να διαλυθεί προκαλώντας αιμορραγία. Τη δεύτερη μέρα ξεπλύνετε ελαφρά χρησιμοποιώντας στοματοδιάλυμα και βουρτσίζετε κανονικά τα δόντια αποφεύγοντας την περιοχή του χειρουργείου. Μπορείτε να την καθαρίζετε με βαμβάκι και στοματικό διάλυμα. Ζεστό αλατόνερο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί 4-5 την ημέρα αμέσως μετά τα γεύματα. Η περιοχή αναμένεται να είναι ευαίσθητη για τις πρώτες 2 εβδομάδες.

Δραστηριότητα

Διατηρείστε όποια σωματική δραστηριότητα στο ελάχιστο αμέσως μετά το χειρουργείο διότι μπορεί να προκληθεί αιμορραγία ξανά. Σκεφτείτε ότι δεν διατρέφεστε πλήρως πράγμα το οποίο μπορεί να περιορίσει περαιτέρω την ικανότητα άσκησης.

Προσθέσεις

Μερικές/ολικές οδοντοστοιχίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά το χειρουργείο και τουλάχιστον για 10 ημέρες αν πιέζουν την περιοχή.

Κάπνισμα

  • Καθυστερεί την επούλωση και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αποφεύγετε ή ελαττώστε κατά τη διάρκεια της επούλωσης διότι αποτελεί μεγάλο ερεθιστικό παράγοντα.
  • Διατηρείστε τα χείλη και τις γωνίες του στόματος υγρές με βαζελίνη εάν έχουν τραυματιστεί μετά το χειρουργείο.
  • Μπορεί να νιώθετε ένα κενό στην περιοχή που το δόντι έχει εξαχθεί. Αυτό θα επουλωθεί με φυσιολογικό ιστό στους επόμενους μήνες.
  • Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί μη απορροφήσιμα ράμματα θα αφαιρεθούν στην επόμενη συνεδρία παρακολούθησης.
  • Αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά μερικές φορές αλληλεπιδρούν

Σε περίπτωση ανάγκης παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε.