Εμφράξεις

Οι εμφράξεις αποτελούν συχνή και ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία στην καθημερινή οδοντιατρική. Ως εμφρακτικό υλικό στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κυρίως το αμάλγαμα, ένα κράμα που περιέχει υδράργυρο και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Είναι μεταλλικής απόχρωσης και προσδίδει στο δόντι ένα γκρι χρωματικό τόνο.
Η εξέλιξη των σφραγισμάτων σε χρώμα φυσικού δοντιού, εμφράξεις ρητίνης.
Μια από τις πιο ενθουσιώδεις εξελίξεις στην οδοντιατρική σήμερα είναι η δημιουργία εμφράξεων σε αποχρώσεις φυσικού δοντιού, αποδίδοντας ασυναγώνιστη αισθητική σε σχέση με τις εμφράξεις αμαλγάματος. Κατά την κατασκευή λευκών εμφράξεων ρητίνης ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί μια παλέτα οδοντικών σκιών και δημιουργεί χρωματισμούς που ταιριάζουν άριστα με τα γειτονικά δόντια παράγοντας αισθητική και όμορφα χαμόγελα.

Είδη Εμφράξεων

Οδοντιατρικές ρητίνες

Σύγχρονες τάσεις τεχνολογίας επηρέασαν ιδιαίτερα την οδοντιατρική όσον αφορά την τεχνολογία εξέλιξης οδοντικών ρητινών. Αρχικά, πριν 30 χρόνια περίπου υπήρξε ένας μόνο χρωματισμός που πλησίαζε το φυσικό λευκό του δοντιού με μεγάλη αποτριπτική ικανότητα. Σήμερα χρησιμοποιούνται εξελιγμένα υλικά μιμούμενα ακριβώς τη φυσική εμφάνιση ενώ έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες όπως αυξημένη αντοχή, σκληρότητα και μακροβιότητα.

Συγκολλούνται στα δόντια χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας συγκολλητικά συστήματα τα οποία υποβοηθούν την ακεραιότητα της υπολειπόμενης οδοντικής δομής. Οι εμφράξεις ρητίνης σήμερα είναι πλέον διαδεδομένες και όταν ένα παλιό σφράγισμα αμαλγάματος χρειάζεται αντικατάσταση, ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει σύνθετη ρητίνη αποκαθιστώντας τη λειτουργία αλλά και την εμφάνιση του δοντιού. Τόσο σε μπροστά αλλά και πίσω περιοχές των δοντιών αποτελούν ιδανική λύση.

Εμφράξεις υαλοϊνομερούς κονίας

Το κτρινόλευκο αυτό υλικά έχει την ικανότητα να συγκολλάται στο δόντι ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει μικρή ποσότητα φθορίου. Τα σφραγίσματα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε περιπτώσεις τεριδονισμού αλλά δεν χρησιμοποιούνται ως μόνιμα εμφρακτικά υλικά λόγω έντονης αποτριβής. Αποτελεί χρήσιμο προσωρινό υλικό έμφραξης ιδιαίτερης αντοχής και διάρκειας.

Αμάλγαμα

Αποτελούσε το πλέον σύνηθες εμφρακτικό υλικό. Είναι ένα γκρι μεταλλικό κράμα που εμπεριέχει υδράργυρο, είναι σκληρό, ανθεκτικό και διαρκεί πολλά χρόνια. Το βασικό του μειονέκτημα είναι η αισθητική που αποδίδει ενώ απασχολεί η μικρή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ένα άλλο θέμα επίσης είναι οι συστολή-διαστολή λόγω μεταβολών θερμοκρασίας που παρατηρούνται και κάποιοι υποστηρίζουν ότι προκαλεί οδοντικές ρωγμές ή κατάγματα. Η χρήση του συνεχώς μειώνεται.

Αντικατάσταση εμφράξεων αμαλγάματος

Όταν η έμφραξη φτάνει στο τέλος της διάρκειας ζωής της είναι δυνατό να αντικατασταθεί από κάποιο λευκό υλικό. Ο οδοντίατρος μπορεί να συμβουλέψει αν οι ρητίνες ή κάποιο ένθετο/επένθετο είναι η σωστή λύση στο πρόβλημα.

Ειδικά σε ασθενείς που δεν θέλουν μαύρες εμφράξεις ή υλικά που εμπεριέχουν υδράργυρο κατά την αντικατάσταση ο οδοντίατρος κάνει λήψη ακτινογραφίας, εξετάζει το βάθος της προηγούμενης έμφραξης και στη συνεχεία απομονώνει το δόντι με ειδικό ελαστικό απομονωτήρια. Έτσι το αμάλγαμα αφαιρείται με υψηλές ταχύτητες και ισχυρή αναρρόφηση, ξεπλένεται και απομακρύνεται εξ ολοκλήρου.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να λευκάνω μπροστινά σφραγίσματα;

Η λεύκανση επηρεάζει μόνο φυσικούς ιστούς. Σφραγίσματα, θήκες, όψεις δεν αλλάζουν χρωματική απόδοση, σκιά ή τόνο κατά τη διαδικασία και έτσι ο μόνος τρόπος για να λευκάνετε εμφράξεις σε πρόσθια δόντια είναι να τα αντικαταστήσετε με νέα πιο λευκά.

Πώς αφαιρώ μαύρα σφραγίσματα;

Το πρωτόκολλο αλλαγής μαύρων εμφράξεων συνίσταται σε αφαίρεση με ισχυρή αναρρόφηση, απομόνωση με απομονωτήρα και χρήση υψηλών ταχυτήτων με άφθονο καταιονισμό ύδατος.

Τι μπορώ να κάνω για τα μαύρα σφραγίσματα που δεν με ικανοποιούν;

Σήμερα πληθώρα χρωματικών επιλογών είναι διαθέσιμες για τα δόντια και οι εμφράξεις αυτές μπορούν να αντικατασταθούν με λευκές εμφράξεις ρητίνης φέροντας εξίσου καλές ιδιότητες και εξαιρετική αισθητική.

Τα λευκά σφραγίσματα φθείρονται εύκολα ή αντικαθίστανται πιο συχνά;

Αυτό δεν είναι αληθές. Οι σύγχρονες λευκές εμφράξεις ρητίνης είναι ανθεκτικές σε φθορά και ιδιαίτερα σταθερές χρωματικά μακροπρόθεσμα. Όπως και με κάθε άλλη έμφραξη παράγοντες επιτυχίας είναι η ακριβής τοποθέτηση και κατασκευή. Έτσι οι εμφράξεις ρητίνης σήμερα θεωρούνται η καλύτερη επιλογή για τα δόντια εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Book Now