Ουλίτιδα

Αποτελεί την πιο κοινή μορφή περιοδοντικής ασθένειας που σχεδόν όλοι μας κάποτε είχαμε. Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων που επηρεάζει τους ιστούς που ενώνουν το δόντι με το οστό χωρίς βέβαια να παρατηρείτε απώλεια στηρικτικού οστού, όπως συμβαίνει στη περιοδοντίτιδα. Η νόσος είναι πλήρως αναστρέψιμη.

Τι προκαλεί ουλίτιδα;

Προκαλείται από βακτήρια που σχηματίζουν ομάδες, την οδοντική πλάκα. Η πλάκα έχει την ικανότητα να προσκολλάται σε οδοντικές επιφάνειες και προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση όταν οι μικροβιακές τοξίνες έρχονται σε επαφή με τα ούλα.

Πως γνωρίζω ότι έχω ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι απόλυτα αναστρέψιμη νόσος. Σημάδια φλεγμονής όπως πρησμένα ούλα, ερυθρά που αιμορραγούν εύκολα αποτελούν κύρια συμπτώματα. Θυμηθείτε! Υγιή ούλα δεν ματώνουν.

Πως θεραπεύεται;

Είναι ζωτικής σημασίας ο οδοντίατρος να αξιολογήσει αν έχετε ουλίτιδα ή κάποιο άλλο είδος περιοδοντικής νόσου. Αν η διάγνωση είναι θετική η θεραπεία πραγματοποιείται από τον οδοντίατρό αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται στο σπίτι. Τα δόντια καθαρίζονται επαγγελματικά ενώ ο ασθενής εκπαιδεύεται ώστε να βουρτσίζει σωστά και να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα. Έτσι η οδοντική πλάκα που προκαλεί τη νόσο απομακρύνεται. Επίμονη και σωστή στοματική υγιεινή αποτρέπει την επανεμφάνιση της νόσου.

Book Now