Περιοδοντoλογία

Περιοδοντoλογία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που συγκεντρώνεται στους υποστηρικτικούς ιστούς των δοντιών, το περιοδόντεο. Οι ιστοί αυτοί είναι τα ούλα γύρω από το δόντι, το οστό των γνάθων που περιβάλει τη ρίζα καθώς και η ειδική περιοδοντική μεμβράνη που συνδέει τo δόντι με το οστό.

Η περιοδοντική υγεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στοματικής υγείας και γενικότερα έχει συνδεθεί με κάποιες συστηματικές ασθένειες όπως η καρδιακή νόσος.

Η εξέλιξη της περιοδοντολογίας

Η περιοδοντολογία σήμερα σημειώνει ραγδαία εξέλιξη. Ύστερα από μακροχρόνια έρευνα παρουσιάζονται νέες θεραπείες και πρωτοποριακές τεχνικές ενώ το γνωστικό πεδίο διευρύνεται. Οι περιοδοντική νόσος προκαλεί απώλεια στηρικτικών ιστών γύρω από τα δόντια προσβάλλοντας ολόκληρο το περιοδόντεο. Η λύση προκύπτει μετά από συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που επιτρέπουν τους ιστούς να επαναπροσφυθούν αναστρέφοντας ή αναχαιτίζοντας τη νόσο. Πρόοδος πραγματοποιείται στον τομέα αυτό συνεχώς αλλά η έρευνα επικεντρώνεται στο συσχετισμό γενετικού υποβάθρου και περιοδοντικής ασθένειας. Περίπου το 10% του πληθυσμού φέρει αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης περιοδοντίτιδας λόγω οικογενειακού ιστορικού!

jkl89

Ουλίτιδα

Αποτελεί την πιο κοινή μορφή περιοδοντικής ασθένειας που σχεδόν όλοι μας κάποτε είχαμε. Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων που επηρεάζει τους ιστούς που ενώνουν το δόντι με το οστό χωρίς βέβαια να παρατηρείτε απώλεια στηρικτικού οστού, όπως συμβαίνει στη περιοδοντίτιδα. Η νόσος είναι πλήρως αναστρέψιμη.

Δείτε περισσότερα >

adfdsfasd

Περιοδοντίτιδα

Αυτή στην πραγματικότητα αποτελεί σύμπλοκο ασθενειών διαφορετικής μορφής αλλά η πλέον κοινή μορφή της νόσου είναι η χρόνια περιοδοντίτιδα η οποία αποτελεί μια από τις πιο κοινές ασθένειες σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Είναι εμφανές ότι υπάρχει φυλετική αλλά και γενετική προδιάθεση σχετικά με την εμφάνιση της νόσου και ο διαβήτης αλλά και το κάπνισμα αποτελούν εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες κινδύνου εξέλιξης και πρόγνωσης περιοδοντίτιδας.

Δείτε περισσότερα >

45564645dfydfy

Χειρουργική Περιοδοντίτιδα

Σε περιπτώσεις που η περιοδοντική νόσος επιμένει η χειρουργική θεραπεία αποτελεί το επόμενο στάδιο. Μετά από αναισθησία τα ούλα στην περιοχή ανασηκώνονται ώστε η ρίζα του υπεύθυνου δοντιού και το οστό να εκτεθεί και να καθαριστεί καλύτερα.
Στη συνέχεια η θέση των ούλων επαναπροσδιορίζεται σε άλλο επίπεδο ώστε ο θύλακος να εξαλειφθεί και η περιοχή να διατηρείται εύκολα καθαρή στο μέλλον. Άλλοι τύποι χειρουργείου απευθύνονται σε περιπτώσεις όπου τα ούλα φαίνονται διογκωμένα και υπερπλασμένα (ψευδοθύλακοι). Εναλλακτικά αναγεννητικές τεχνικές σκληρών ή μαλακών ιστών επίσης εξετάζονται σε αυτό το στάδιο.

Μια από τις σύγχρονες εξελίξεις στην περιοδοντολογία είναι η χρήση ειδικών προϊόντων που βοηθούν τους περιοδοντικούς ιστούς να ανακτήσουν την χαμένη τους πρόσφυση – amelogenin. Αρχικές έρευνες επιδεικνύουν συσχετισμό περιοδοντικής επούλωσης και μορφογενετικών πρωτεϊνών οστού (BMPs) μια θεραπεία πολλά υποσχόμενη και εξελίξιμη στο μέλλον.

hkkh788

Laser Απολύμανση

Photo Dynamic Disinfection

Ένα gel τοποθετείται μέσα στον περιοδοντικό θύλακο και ένα laser χρησιμοποιείται για να το ενεργοποιήσει. Έτσι απελευθερώνονται ελεύθερες ενεργές ρίζες οξυγόνου. Παράλληλα το gel έχει την ικανότητα να προσκολλάται σε επιφάνειες βακτηρίων παρεμβαίνοντας στην εξέλιξη της νόσου διότι όταν οι ρίζες οξυγόνου απελευθερώνονται τα βακτήρια σκοτώνονται και ο πληθυσμός τους περιορίζεται δραστικά. Η θεραπεία είναι γρήγορη και χωρίς πόνο ενώ μελέτες συνιστούν βελτιωμένη ανταπόκριση όταν συνδυάζεται με παραδοσιακή θεραπεία χρόνιας περιοδοντίτιδας σε σχέση με την κλασσική θεραπεία μεμονωμένα.

5654dfg

Pink Aesthetics – Μαλακοί Ιστοί

Πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται συνήθως στην αισθητική ζώνη πριν από ολοκεραμικές αποκαταστάσεις για επίτευξη αρμονίας μεταξύ δοντιών και ούλων σε ένα νέο, φυσικό και αισθητικό χαμόγελο. Συνήθως αφορά τα πρόσθια πάνω 6 δόντια, γίνεται σε μία μόνο επίσκεψη με άμεσα αποτελέσματα. Στόχος είναι να διορθωθούν ούλα έντονα δυσχρωμικά ή άνισα μεταξύ δοντιών, ώστε το νέο χαμόγελο να προβάλλει σωστές αναλογίες.

Δείτε περισσότερα >

Συχνές ερωτήσεις

Ανεξήγητη μετακίνηση δοντιών. Γιατί;

Μετά από προσεκτική αξιολόγηση διερευνάται η αιτία της κίνησης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οδοντική μετακίνηση και ένας από τους πιο συχνούς είναι μετατοπίσεις λόγω απώλειας πρόσφυσης σε περιοδοντική νόσο. Βέβαια η αιτιολογία μπορεί να διαφέρει για αυτό τον λόγο ένα οδοντιατρικό check up κρίνεται ζωτικής σημασίας.

Γιατί ματώνουν τα ούλα μου;

Ο πιο συχνός λόγος αιμορραγίας ούλων είναι αποτέλεσμα ουλίτιδας που προκαλεί φλεγμονή των ούλων. Η φλεγμονή αυτή με τη σειρά της προκαλείται λόγω οδοντικής πλάκας και βακτηρίων, επομένως ο λόγος που ματώνουν τα ούλα είναι μικροβιακός.

Είναι τα προβλήματα ούλων κληρονομικά;

Ναι! Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι 10% του πληθυσμού έχει γενετική προδιάθεση σε διάφορους τύπους ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας και ειδικά στην χρόνια περιοδοντίτιδα. Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρο για τις θεραπευτικές σας επιλογές σε αρχικό στάδιο.

Book Now