Υγεία των Ούλων

Υγιή Ούλα

Η φροντίδα των ούλων είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα των δοντιών. Κανονικά τα ούλα σχηματίζουν ένα σφιχτό δακτύλιο γύρω από τα δόντι ώστε τα βακτήρια να μην βρίσκουν είσοδο εσωτερικά.

Υγιή ούλα είναι σταθερά, δεν αιμορραγούν με το βούρτσισμα ή το νήμα και φυσιολογικά εμφανίζουν ανοιχτή κοραλλένια ροζ απόχρωση το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την εθνικότητα.
Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και προκαλείται από βακτήρια που κατοικούν ακριβώς στη γραμμή των ούλων. Τα ούλα τότε εμφανίζονται κόκκινα, πρησμένα και ματώνουν έντονα κατά το βούρτσισμα. Η ουλίτιδα αναχαιτίζεται με την αφαίρεση της πλάκας από εσάς και της πέτρας από τον οδοντίατρό. Καθημερινό σωστό βούρτσισμα, νήμα και στοματικό διάλυμα είναι ικανά να αναχαιτίσουν τη νόσο.

Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών που υποστηρίζουν τα δόντια. Συνήθως η ουλίτιδα όταν δεν αντιμετωπιστεί προκαλεί περιοδοντίτιδα και η φλεγμονή από τα ούλα επηρεάζει τους γύρω ιστούς και οστά. Έτσι η νόσος εξελίσσεται, τα δόντια αρχίζουν να χαλαρώνουν και χάνονται. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι υφιζήσεις ούλων που χρίζουν αυξημένης φροντίδας και επαγγελματικής αντιμετώπισης.

Ενώ οι εναποθέσεις πλάκας προκαλούν περιοδοντίτιδα πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης, το κάπνισμα, η κληρονομική προδιάθεση αυξάνουν τις πιθανότητες εξέλιξης αλλά και σοβαρότητας της περιοδοντικής νόσου.

Για να διατηρηθούν υγιή τα ούλα σας είναι κρητικό να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά ειδικά στην περιοχή που τα δόντια συναντούν τα ούλα. Συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό μπορεί να ανιχνεύσουν τη νόσο σε αρχικό στάδιο και να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα σχετικά με τη θεραπεία.

Book Now