Υγεία των Δοντιών

Πως να καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας

Βούρτσισμα

θα πρέπει να γίνετε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα ή μετά από κάθε γεύμα. Όταν βέβαια καταναλώνετε όξινη τροφή είναι σημαντικό να περνάει 1 ώρα πριν βουρτσίσετε ώστε να αποφύγετε διαβρώσεις στα δόντια λόγω της αποτριπτικής ικανότητα της οδοντόβουρτσας.

Βρέξτε ελαφρώς την οδοντόβουρτσα, διαφορετικά μπορεί να τραυματίσετε ελαφρώς τα ούλα

Τοποθετήστε οδοντόκρεμα στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Η οδοντόκρεμα πρέπει να εμπεριέχει τη σχετική ποσότητα φθορίου η οποία διαφέρει για παιδιά και ενήλικες.

Τοποθετήστε τις ίνες της οδοντόβουρτσας σε 45ο γωνία καλύπτοντας ούλα και δόντια ταυτόχρονα. Με μικρές περιστροφικές κινήσεις αλλά και μπροστά πίσω καλύψτε 2-3 δόντια μαζί. Αφού καθαρίσετε τα πρόσθια δόντια βουρτσίστε γλωσσικά. Μην ξεχνάτε το πίσω μέρος των τελευταίων δοντιών!

Βουρτσίστε ελαφρά κατά μήκος των ούλων και θυμηθείτε να φτάνετε μέχρι το τελευταίο δόντι.

Βουρτσίστε τη γλώσσα. Αυτό ελαττώνει το μικροβιακό φορτίο και θα βοηθήσει σε όποια προβλήματα δυσοσμίας κατά την αναπνοή.

Μετά το βούρτσισμα ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσα και το στόμα με νερό.

Νήμα

Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα. Πριν κοιμηθείτε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να το κάνετε.

Κόψτε περίπου 45cm νήματος τυλίγοντας το γύρω από τα δάχτυλά.

Κρατήστε σταθερά και τραβήξτε το νήμα τεντωμένο μεταξύ αντίχειρα δείκτη ή και συνδυασμών όπως είναι πιο εύκολο.

Τοποθετήστε το νήμα μαλακά μεταξύ δοντιών περνώντας από κάθε πλευρά της μεσοδόντιας θηλής. Χρησιμοποιείστε μαλακές κινήσεις πίεσης προς την αντίστοιχη επιφάνεια του δοντιού αλλά και προσθοπίσθιες ώστε να καθαρίσετε δόντια και ούλα. Πηγαίνετε πιο βαθιά από τη γραμμή των ούλων

Μην παραμελείτε τους πίσω γομφίους

Στοματική Υγιεινή

Μερικές συμβουλές που δεν ξεχνάμε όταν πρόκειται για τη στοματική υγεία

Βουρτσίστε 2 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα με φθόριο. Μην ξεχνάτε τα πίσω δόντια.

Βουρτσίστε τη γλώσσα κάθε φορά που πλένετε τα δόντια

Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα πριν τον ύπνο

Επισκέπτεστε τον οδοντίατρο μια φορά κάθε 6 μήνες για οδοντιατρικό έλεγχο και επαγγελματικό καθαρισμό. Αν νιώσετε πόνο, δυσανεξία ή ευαισθησία επικοινωνήστε άμεσα.

Αποφύγετε υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή όξινα προϊόντα μεταξύ γευμάτων.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη διότι προάγει τη δημιουργία σάλιου και βελτιώνει τη στοματική υγεία

Μην καπνίζετε

Πως αντιμετωπίζετε Ευαίσθητα Δόντια

Τα δόντια γίνονται ευαίσθητα για διάφορους λόγους. Οι ευαισθησίες μπορεί να είναι ήπιας μέχρι σοβαρής μορφής και μπορεί να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι αποτριβή της αδαμαντίνη που καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού. Όταν αυτή φθαρεί η υποκείμενη οδοντίνη εκτίθεται προκαλώντας ευαισθησίες σε θερμά ή κρύα ερεθίσματα.

Αιτίες

Αποτριβή. Συνήθως οφείλεται σε έντονο εργώδες βούρτσισμα

Διαβρώσεις. Συνήθως οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση όξινων προϊόντων, ζάχαρης, ή περιστασιακά σε ασθενείς με γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση

Ένα σπασμένο δόντι ή σφράγισμα προκαλεί ευαισθησία

Ασθένειες των ούλων. Ευαίσθητα δόντια μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα

Προσωρινά μόνο, η λεύκανση των δοντιών μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία και αποφεύγεται με κατάλληλο τρόπο

Σφίξιμο δοντιών. Το έντονο τρίξιμο προκαλεί μικρά κατάγματα ή ρωγμές συνήθως αυχενικά των δοντιών στην αδαμαντίνη. Έτσι η οδοντίνη εκτίθεται λόγω αποτριβών προκαλώντας ευαισθησία.

Οδοντιατρικές πράξεις όπως έντονος υποουλικός καθαρισμός, σφραγίσματα, αντικατάσταση παλιάς στεφάνης ή όποια άλλη διαδικασία εκθέτει τη ρίζα μπορεί να προκαλέσει ευαισθησίες.

Πρόληψη

Επειδή οι αιτίες είναι πολλές έχει σημασία να διατηρείτε σωστή στοματική υγιεινή και να είστε γνώστες των θεραπειών που μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία μόνιμα ή προσωρινά

Βουρτσίστε τα δόντια καθημερινά, κάνετε νήμα αλλά μην είστε επιθετικοί. Αλλάζετε οδοντόβουρτσα συχνά ώστε οι ίνες να διατηρούνται σωστά τοποθετημένες και μαλακές

Περιορίστε έκθεση σε όξινα, ανθρακούχα ή ζαχαρώδη προϊόντα ειδικά μεταξύ γευμάτων

Αν τρίβετε τα δόντια συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό. Ειδικοί νάρθηκες κατασκευάζονται και τοποθετούνται κατά τον ύπνο οι οποίοι βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων ή πονοκεφάλων και μυϊκών συσπάσεων

Σε περίπτωση λεύκανσης συζητήστε με τον οδοντίατρό πως θα αποφύγετε ευαισθησίες αλλά και την καταλληλότητα σας για θεραπεία

Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες που απευθύνονται σε οδοντικές ευαισθησίες. Αν η ευαισθησία επιμένει υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης στο οδοντιατρείο όπως η θεραπεία με laser, ειδικοί απευαισθητοποιητές οδοντίνης ή τα αυχενικά σφραγίσματα για παράδειγμα.

Πως να διατηρήσετε λευκά δόντια

Εδώ και χρόνια, ίσια λευκά δόντια αποτελούν έντονη επιθυμία. Σήμερα οι θεραπείες ποικίλουν από την απλή λεύκανση στο σπίτι ή στο οδοντιατρείο, τον σχεδιασμό ενός νέου χαμόγελου με προσθετικές όψεις ή εναλλακτικά την απλή πρόληψη.

Πως διατηρείτε λευκά δόντια;

Το βασικότερο είναι να αποφεύγετε προϊόντα που λεκιάζουν τα δόντια εξαρχής όπως καφέ, τσάι, coca cola, και κόκκινο κρασί. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιείτε καλαμάκι γιατί έτσι το υγρό δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τα δόντια.

Διακόψετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τη στοματική υγεία, λεκιάζει τα δόντια και προκαλεί καταστροφές σε ούλα και οστό περιορίζοντας σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού για επούλωση. Η διακοπή του δε, βελτιώνει τη γενικότερη υγεία.

Χρήση λευκαντικής οδοντόπαστας δεν μπορεί να έχει ίδια αποτελέσματα με τη λεύκανση στο οδοντιατρείο διότι αφαιρεί μόνο επιφανειακούς λεκέδες. Με την επαγγελματική λεύκανση ο οδοντίατρος μπορεί και αλλάζει εσωτερικά την φωτεινότητα των δοντιών. Τα προϊόντα αυτά βέβαια μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση του αποτελέσματος μετά τη λεύκανση. Για ανησυχίες σχετικά με αυτά τα προϊόντα επικοινωνήστε μαζί μας.

Βουρτσίστε τα δόντια αμέσως μετά την κατανάλωση προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν χρωματισμό δοντιών. Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι βούρτσισμα και οδοντικό νήμα είναι απαραίτητο κομμάτι οδοντιατρικής υγείας ανεξάρτητα από τη δίαιτα όπως και η παρακολούθηση ενός τακτικού προγράμματος επανελέγχων.

Αν έχετε σιδεράκια είναι σημαντικό να διατηρείτε το στόμα καθαρό. Κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα λευκά σημάδια μετά την αφαίρεση τους.

Τέλος αν τα δόντια έχουν δυσχρωμίες μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό για θεραπείες λεύκανσης ή κάποια άλλη προσθετική λύση ακολουθώντας πάντα κατάλληλες οδηγίες για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Τι είναι το σφίξιμο των δοντιών;

Διαταραχές ύπνου και πονοκέφαλος

Ο οδοντιατρικός όρος είναι ”βρουξισμός’’ και περιλαμβάνει τρίξιμο δοντιών και σφίξιμο γνάθων. Ο βρουξισμός εμφανίζεται σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους σε κάποια χρονική φάση και είναι συνήθως μέσης έντασης και όχι ιδιαίτερης σημαντικότητας ώστε ο ασθενής να επιζητά λύση. Παρ’ όλα αυτά ο βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ειδικά όταν συμβαίνει τη νύχτα, αποτελώντας την σημαντικότερη ίσως αιτία διαταραχής ύπνου.

Το ακριβές αίτιο του βρυγμού δεν είναι γνωστό και πολλές φορές συνδέεται με στρες και άγχος. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται είναι διαταραχές ύπνου, προβλήματα σύγκλεισης στο στόμα, υψηλή κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, κάπνισμα, ψυχαναγκαστικά σύνδρομα και η νόσος του Huntington’s ή Parkinson’s.

Πολλοί άνθρωποι που σφίγγουν τα δόντια δεν έχουν επίγνωση της συνήθειας και ο σύντροφός τους τους προειδοποιεί. Άλλοι βέβαια εμφανίζουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, μυϊκούς σπασμούς και σφίξιμο στην περιοχή των γνάθων ειδικά πρωινές ώρες. Ο βρουξισμός αποτελεί την κύρια αιτία τραύματος σύγκλεισης και μπορεί να προκαλέσει κατάγματα, απώλειες δοντιών ή και ουλικές υφιζήσεις. Άλλα συμπτώματα επίσης αναφέρονται όπως κατάθλιψη, ερεθισμός στα μάτια, πόνος στην περιοχή των αυτιών και ίλιγγο-σκοτοδίνη.

Ο βρουξισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολος στη διάγνωση αφού υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν οδοντικές αποτριβές. Ένας τρόπος διάγνωσης είναι οι ηλεκτρομυογραφικές μετρήσεις (EMG) με τις οποίες καταγράφονται ηλεκτρικά σήματα κατά τη μάσηση. Συνήθως ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται σε εργαστήρια ύπνου. Συχνοί έλεγχοι βοηθούν τον οδοντίατρο να αναγνωρίσει συμπτώματα βρουξισμού σε αρχικό στάδιο.

Δεν υπάρχει μοναδική θεραπεία για το βρουξισμό αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειωθεί με θεραπεία σχετικών παραγόντων όπως άλλες διαταραχές ύπνου. Ελάττωση του στρες βοηθά στον περιορισμό του.

Οδοντιατρικοί νάρθηκες και σταθεροποιητές σύγκλεισης κατασκευάζονται εξατομικευμένα, τοποθετούνται από τον οδοντίατρό και χρησιμοποιούνται πλέον αποτελεσματικά για τη θεραπεία του βρυγμού. Ο ασθενής κάνει χρήση του νάρθηκα τη νύχτα και η ειδική κατασκευή του μειώνει τα μασητικά φορτία επιτρέποντας μόνο συγκεκριμένα δόντια να έρχονται σε επαφή αποφορτίζοντας το στοματογναθικό σύστημα. Έτσι το συγκλεισιακό σχήμα αποκαθίσταται ενώ υπέρμετρες οδοντικές δυνάμεις, βλάβες στα δόντια, αίσθημα τάσης και πονοκέφαλος μειώνονται.

Botulinum Toxin Type A και μυοχαλαρωτικά έχουν χρησιμοποιηθεί περιστασιακά ως μέρος της θεραπείας. Ο οδοντίατρος με την ανάταξη του σωστού συγκλεισιακού σχήματος επιδιορθώνει βλάβες, αποδίδει σωστά οδοντικές επαφές και παράλληλα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα θεραπεύοντας ενεργά το βρυγμό.

Book Now