Υγεία της Γλώσσας

Αναλυτικός Οδηγός υγείας Γλώσσας

Η γλώσσα είναι ένας δυνατός και πολύ σημαντικός μυς απαραίτητος για τη λειτουργία της γεύσης , της μάσησης, την επεξεργασία τροφής αλλά και την ομιλία. Το στοματικό μέρος της γλώσσας (2/3 πρόσθιου μέρους) βρίσκεται κυρίως στο στόμα, ενώ το φαρυγγικό κομμάτι αποτελεί το οπίσθιο 1/3. Το στοματικό μέρος καλύπτεται από πολλές θηλές οι οποίες διακρίνονται σε 4 τύπους και οι 3 από αυτούς φέρουν γευστικούς κάλυκες στην επιφάνειά. Ο μέσος όρος αυτών είναι 2000-8000 στην επιφάνεια της γλώσσας.

Η γευστική αίσθηση μπορεί να είναι γλυκιά, πικρή, αλμυρή, ξινή και ινώδης σε υφή ενώ το μέσο μήκος της γλώσσας είναι 10cm. Η γλώσσα συνήθως παραμελείται κατά τη στοματική υγιεινή αλλά είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται καθαρή και υγιής. Φυσιολογικά το χρώμα της είναι ροζ και η υφή της σχετικά λεία. Μια άσπρη γλώσσα μπορεί να δηλώνει μόλυνση, ενώ μια σκοτεινή είναι θέμα διατροφής, τρόπου ζωής ή και φαρμακευτικής αγωγής. Φάρμακα που εμπεριέχουν βισμούθιο (pepto bismol) μπορεί να χρωματίσουν τη γλώσσα προσωρινά αποδίδοντας μαύρη απόχρωση. Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι χρωματισμοί που οφείλονται σε τσιγάρο, καφέ ή και φάρμακα πρέπει να εξαφανίζονται σταδιακά με χρόνο και βούρτσισμα.

Μια σκούρα κόκκινη γλώσσα μπορεί να είναι αποτέλεσμα διατροφικών διαταραχών ή προσωρινά να οφείλεται σε αντίδραση σε όξινο φαγητό ή στοματικό διάλυμα/οδοντόκρεμα.

Μια κίτρινη γλώσσα είναι αποτέλεσμα βακτηριακής, μυκητασιακής μόλυνσης ή μπορεί να συνεπάγεται γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση

Μια χλωμή λεία γλώσσα είναι αποτέλεσμα αναιμίας ή έλλειψης σιδήρου.

Αν η γλώσσα έχει αποκτήσει τριχωτή υφή συμβαίνει επειδή οι φυλλοειδείς θηλές έχουν επιμηκυνθεί και οφείλεται συνήθως σε αντιβιοτικά, μόλυνση ή και ξηροστομία.

Μικρές άφθες μπορεί να εμφανιστούν επίσης και οφείλονται στη κατανάλωση εσπεριδοειδών, πυρετό ή κρύωμα και εξαφανίζονται σε περίπου 10 ημέρες. Αν επιμένουν είναι καλό να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο διότι μπορεί να σηματοδοτούν κάποια γενικότερη ασθένεια. Ομοίως μικροί κρατήρες για λίγες μέρες στην επιφάνεια της γλώσσας οφείλονται σε μόλυνση.

Μόλυνση στην περιοχή της γλώσσας μπορεί να μεταφραστεί ως σημάδι κάποιας αλλεργικής αντίδρασης ενώ σύνδρομο καύσου στο στόμα μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το στοματικό βλεννογόνο ή μόνο τη γλώσσα προκαλώντας κάψιμο και πόνο. Το τελευταίο είναι σύνηθες σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τόσο το αίτιο αλλά και οι λύσεις είναι γνωστές. Πίνετε άφθονο νερό και μασάτε τσίχλα. Αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά είναι θεραπείες που βελτιώνουν τα συμπτώματα και διαχειρίζονται το σύνδρομο.

Για να καθαρίσετε τη γλώσσα μπορείτε να αγοράσετε ειδικά ξέστρα γλώσσας. Ένα κουτάλι ανεστραμμένο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί. Καθαρίστε τη γλώσσα πριν και όχι μετά το φαγητό ώστε να μην καταπίνεται το μικροβιακό φορτίο ενώ τρώτε. Καθαρή γλώσσα σημαίνει φρέσκια αναπνοή, στοματική και γενική υγεία.

Book Now