Ροχαλητό

Περίπου το 50 % των ανθρώπων ροχαλίζουν πράγμα που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο τους ή και των συντρόφων τους. Μην μένετε άπραγοι και εφησυχασμένοι. Τι είναι το ροχαλητό;

Προκύπτει από μερική απόφραξη του αεραγωγού κατά τον ύπνο. Όταν κοιμόμαστε οι μύες στο λαιμό χαλαρώνουν και σε συγκεκριμένες συνθήκες οι μαλακοί ιστοί στο πάνω μέρος του λαιμού δονούνται προκαλώντας ροχαλητό.
Γιατί συμβαίνει; Συγκεκριμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ροχαλητού.

Φυσιολογία, λόγω της ανατομίας της περιοχής.
Βάρος, σε υπέρβαρους λόγω αυξημένων μαλακών μορίων γύρω από το λαιμό.
Ηλικία, με την πάροδο του χρόνου οι μύες στο λαιμό ατονούν και αδυνατίζουν.
Τρόπος ζωής, μετά από αλκοόλ ή χρήση φαρμάκων ύπνου διότι προκαλείται μυοχαλάρωση.

Τι είναι η αποφρακτική άπνοια;(OSA)

Σε μερικές περιπτώσεις το ροχαλητό διακόπτεται μαζί και η αναπνοή, μόνο για να αρχίσουμε να ροχαλίζουμε και να αναπνέουμε ξανά. Η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα και συνήθως συνδέεται με μια μικρή απόφραξη, ξεφύσημα ή κραυγή αποτελώντας ένδειξη αποφρακτικής άπνοιας. Κάθε φορά που η αναπνοή διακόπτεται ‘’άπνοια’’, ο εγκέφαλος οδηγεί το σώμα σε μερική αφύπνιση εκκρίνοντας αδρεναλίνη. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν φέρουν επίγνωση ή ανάμνηση του “αγώνα αναπνοής” κατά τον ύπνο. Η αποφρακτική άπνοια οδηγεί τα θύματά της σε εξάντληση, έλλειψη προσοχής, ανάγκη για ύπνο ενώ συσχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας. Άτομα ιδιαίτερα γυμνασμένα μπορεί να πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ενώ άντρες μέσης ηλικίας (30-65) φέρουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης. Πώς επηρεάζεται ο τρόπος ζωής μου; Το ροχαλητό έχει άμεση επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου που υποφέρει, τον σύντροφό του αλλά και την οικογένειά του.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί γενικότερα να προκαλέσει:

  • Υπνηλία
  • Πτωχό κίνητρο
  • Υψηλό στρες
  • Έλλειψη ενέργειας
  • Κούραση κατά την οδήγηση
  • Αναποτελεσματικότητα στην εργασία
  • Άλλα προβλήματα σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής
  • Υπέρταση

Όταν η αναπνοή διακόπτεται κατά το ροχαλητό υπάρχει έλλειψη οξυγόνου. Ο εγκέφαλος το ανιχνεύει και οδηγεί σε αυξημένη έκκριση αδρεναλίνης προκαλώντας μερική αφύπνιση. Ως αποτέλεσμα η πίεση του οργανισμού αυξάνεται όταν δεν πρέπει.

Αυξημένο ρίσκο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Η αποφρακτική άπνοια έχει συνδεθεί με εμφάνιση αντοχής στην ινσουλίνη ειδικά σε υπέρβαρους άντρες μέσης ηλικίας.

Υπάρχει κάποιος συσχετισμός αποφρακτικής άπνοιας με καρδιαγγειακά προβλήματα. Πονοκέφαλοι ειδικά κατά το πρωινό ξύπνημα. Θέματα σχέσης: άτομα που ροχαλίζουν συνηθίζεται να κοιμούνται σε διαφορετικά δωμάτια και μακριά από τους συντρόφους τους. Σεξουαλικά προβλήματα λόγω μειωμένης ενέργειας και διακεκομμένου ύπνου.

Η λύση; Μια θεραπεία ζωής για να σταματήσετε το ροχαλητό.

Πρόκειται για μια εξατομικευμένη συσκευή η οποία φέρει επαρκή επιστημονική μελέτη και είναι ανεκτή από το 98% περίπου των ασθενών. Είναι άνετη, φέρει εσωτερικά μαλακό επίστρωμα για να μην ενοχλεί, απλά τοποθετείται στο στόμα λίγο πριν τον ύπνο και διατηρεί την κάτω γνάθο σε προολίσθηση (2-3mm). Έτσι η πίεση στο πίσω μέρος του λαιμού ανακουφίζεται και το ροχαλητό ελαττώνεται. Ο οδοντίατρος κρίνει την καταλληλότητα της περίπτωσης, λαμβάνονται αποτυπώματα και η συσκευή κατασκευάζεται εξατομικευμένα ώστε να εξασφαλίσει άριστη εφαρμογή. 2 ραντεβού κρίνονται αναγκαία, η αρχική ανάθεσή και η παράδοση της συσκευής ύστερα από εργαστηριακή κατασκευή.

Διάγνωση και θεραπεία

Για να διαγνωστεί αν η χρήση της συσκευής είναι η κατάλληλη θεραπεία συνίσταται μια αρχική ανάθεση του ροχαλητού. Η εξέταση αυτή κρίνεται αναγκαία για να διαγνωστεί αν ροχαλίζετε απλά ή πάσχετε από αποφρακτική άπνοια (OSA). Αν φέρεται χαμηλό ή μέσο ρίσκο μετά την ανάθεση τότε η συσκευή αποτελεί απόλυτη θεραπεία. Αν πάλι κατά την ανάθεση φέρετε υψηλό κίνδυνο αποφρακτικής άπνοιας τότε κρίνεται αναγκαίο ένα test ύπνου και έτσι παρέχεται ακριβής διάγνωση της σοβαρότητας της μορφής της αποφρακτικής άπνοιας από την οποία πάσχετε. Συνεπώς σε περίπτωση χαμηλού ή μέσου κινδύνου η εξατομικευμένη συσκευή αποτελεί κατάλληλη λύση.

Ροχαλητό flyer

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο άνετη είναι η συσκευή κατά τον ύπνο;

Μετά από σχετικές μελέτες το 98% των ασθενών βρίσκει τη συσκευή αποδεκτή κατά τη θεραπεία. Πρόκειται για μια εξατομικευμένη συσκευή που κατασκευάζεται στο εργαστήριο ώστε να εφαρμόζει απόλυτα στο στόμα. Ενσωματώνει μοναδικές ιδιότητες, όπως ένα εσωτερικό μαλακό επίστρωμα για να είναι άνετη και να μην ερεθίζει τα ούλα ενώ παράλληλα επιτρέπει κινήσεις της κάτω γνάθου από άκρη σε άκρη δίνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής.

Book Now