Κακή Αναπνοή – Χαλίτωση

Κακή αναπνοή ή οδοντιατρικά χαλίτωση σημαίνει δυσοσμία κατά την εκπνοή. Σοβαρή ανησυχία για όλους, αποτελεί την 3η πιο κοινή αιτία που ο κόσμος αναζητά οδοντιατρική φροντίδα.
85-90% των περιπτώσεων κακής αναπνοής οφείλεται στο στόμα το ίδιο. Φαγητά όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κρέας, το ψάρι, το τυρί σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η παχυσαρκία συνηγορούν. Τερηδόνα, περιοδοντίτιδα αλλά και κακή στοματική υγεία μπορεί επίσης να προκαλέσουν χαλίτωση.

Αναπνευστικά ή γαστροοισοφαγικά αίτια αποτελούν άλλες πηγές κακής αναπνοής. Αναπνευστικά αίτια αφορούν τις ρινικές κοιλότητες, το λαιμό, την τραχεία, τους βρόγχους και τους πνεύμονες. Προβλήματα όπως ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα ή φλεγμονή σε όποια από τις περιοχές αυτές μπορεί να προκαλεί δυσοσμία. Γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση ως αιτία είναι ιδιαίτερα σπάνια με την εξαίρεση των ερυγών αφού η αναπνοή δεν επηρεάζεται όταν η τροφή είναι στο στομάχι.

Η δυσοσμία είναι συνήθως εντονότερη το πρωί (πρωινή αναπνοή) αφού το στόμα εκτίθεται σε ελάχιστο οξυγόνο κατά τη νύχτα. Αυτό είναι προσωρινό και περνά μετά το βούρτσισμα, τις στοματούπλύσεις ή και το φαγητό. Σωστή στοματική υγιεινή, καθαρισμός γλώσσας και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χαλίτωσης. Σημαντικό είναι επίσης να διατηρείστε ενυδατωμένοι.
Η χρόνια ωστόσο κακή αναπνοή χαρακτηρίζεται από έντονη δυσοσμία και επηρεάζει το ¼ του πληθυσμού σε ιδιαίτερο βαθμό. Εάν η επιμελής στοματική υγιεινή και οι οδοντιατρικοί έλεγχοι δεν βελτιώνουν την κατάσταση χρειάζεται να το αναφέρετε για να διερευνηθεί εκτενέστερα.