Από το φαγητό μέχρι την ομιλία το στόμα εξυπηρετεί άκρως σημαντικές λειτουργίες γι’ αυτό και η διατήρηση της στοματικής υγείας αποτελεί αναγκαιότητα.
Εκτός από το να αποφεύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης και να βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια, είναι άξιο περιέργειας να αναρωτηθούμε πόσα πραγματικά ξέρουμε για την οδοντιατρική υγεία.
Για να βοηθήσουμε να διατηρήσετε ένα φωτεινό, λευκό, υπέροχο χαμόγελο έχουμε συγκεντρώσει πληθώρα πληροφοριών που μπορεί να φανούν χρήσιμες.
Είμαι μεγάλη για σιδεράκια;
Τα σιδεράκια τυπικά συσχετίζονται με την περίοδο νεότητας και εφηβείας αλλά η αλήθεια είναι ότι ολοένα περισσότεροι ενήλικες μπαίνουν στη διαδικασία να βελτιώσουν το χαμόγελό τους αισθητικά και λειτουργικά με σιδεράκια. Προσωπικότητες της τηλεόρασης δεν εξαιρούνται του κανόνα χωρίς αυτό να εμποδίζει ή να περιορίζει την ακτινοβολία τους.
Οι ενήλικες είναι συνήθως κατάλληλοι για σιδεράκια ωστόσο περιοδοντίτιδα και εκτεταμένες τερηδόνες θεραπεύονται πριν από ορθοδοντική θεραπεία. Επιπλέον η ανάπτυξη των γνάθων στους ενήλικες έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα διαφέρουν σε σχέση με τα παιδιά. Άλλοι παράγοντες προς σκέψη είναι ότι οι ενήλικες καταναλώνουν έντονα καφέ και κόκκινο κρασί και λεκιάζουν τα δόντια. Αυτό είναι ακόμα πιο έντονο με τα σιδεράκια διότι όταν αφαιρούνται εμφανίζονται δυσχρωμικές κηλίδες λόγω κακής στοματικής υγιεινής.
Τα σιδεράκια για ενήλικες αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο για να αποκτήσετε χαμόγελο ονειρεμένο.
Διαταραχές ύπνου και πονοκέφαλος
Ο οδοντιατρικός όρος είναι ”βρουξισμός’’ και περιλαμβάνει τρίξιμο δοντιών και σφίξιμο γνάθων. Ο βρουξισμός εμφανίζεται σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους σε κάποια χρονική φάση και είναι συνήθως μέσης έντασης και όχι ιδιαίτερης σημαντικότητας ώστε ο ασθενής να επιζητά λύση. Παρ’ όλα αυτά ο βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ειδικά όταν συμβαίνει τη νύχτα, αποτελώντας την σημαντικότερη ίσως αιτία διαταραχής ύπνου.
Το ακριβές αίτιο του βρυγμού δεν είναι γνωστό και πολλές φορές συνδέεται με στρες και άγχος. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται είναι διαταραχές ύπνου, προβλήματα σύγκλεισης στο στόμα, υψηλή κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, κάπνισμα, ψυχαναγκαστικά σύνδρομα και η νόσος του Huntington’s ή Parkinson’s.
Πολλοί άνθρωποι που σφίγγουν τα δόντια δεν έχουν επίγνωση της συνήθειας και ο σύντροφός τους τους προειδοποιεί. Άλλοι βέβαια εμφανίζουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, μυϊκούς σπασμούς και σφίξιμο στην περιοχή των γνάθων ειδικά πρωινές ώρες. Ο βρουξισμός αποτελεί την κύρια αιτία τραύματος σύγκλεισης και μπορεί να προκαλέσει κατάγματα, απώλειες δοντιών ή και ουλικές υφιζήσεις. Άλλα συμπτώματα επίσης αναφέρονται όπως κατάθλιψη, ερεθισμός στα μάτια, πόνος στην περιοχή των αυτιών και ίλιγγο-σκοτοδίνη.
Ο βρουξισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολος στη διάγνωση αφού υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν οδοντικές αποτριβές. Ένας τρόπος διάγνωσης είναι οι ηλεκτρομυογραφικές μετρήσεις (EMG) με τις οποίες καταγράφονται ηλεκτρικά σήματα κατά τη μάσηση. Συνήθως ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται σε εργαστήρια ύπνου. Συχνοί έλεγχοι βοηθούν τον οδοντίατρο να αναγνωρίσει συμπτώματα βρουξισμού σε αρχικό στάδιο.
Δεν υπάρχει μοναδική θεραπεία για το βρουξισμό αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειωθεί με θεραπεία σχετικών παραγόντων όπως άλλες διαταραχές ύπνου. Ελάττωση του στρες βοηθά στον περιορισμό του.
Οδοντιατρικοί νάρθηκες και σταθεροποιητές σύγκλεισης κατασκευάζονται εξατομικευμένα, τοποθετούνται από τον οδοντίατρό και χρησιμοποιούνται πλέον αποτελεσματικά για τη θεραπεία του βρυγμού. Ο ασθενής κάνει χρήση του νάρθηκα τη νύχτα και η ειδική κατασκευή του μειώνει τα μασητικά φορτία επιτρέποντας μόνο συγκεκριμένα δόντια να έρχονται σε επαφή αποφορτίζοντας το στοματογναθικό σύστημα. Έτσι το συγκλεισιακό σχήμα αποκαθίσταται ενώ υπέρμετρες οδοντικές δυνάμεις, βλάβες στα δόντια, αίσθημα τάσης και πονοκέφαλος μειώνονται.
Botulinum Toxin Type A και μυοχαλαρωτικά έχουν χρησιμοποιηθεί περιστασιακά ως μέρος της θεραπείας. Ο οδοντίατρος με την ανάταξη του σωστού συγκλεισιακού σχήματος επιδιορθώνει βλάβες, αποδίδει σωστά οδοντικές επαφές και παράλληλα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα θεραπεύοντας ενεργά το βρυγμό.