Οδοντιατρική Μέθη

Η οδοντιατρική μέθη αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο να διατηρήσετε το παιδί σας ήρεμο κατά την διάρκεια της οδοντιατρικής επίσκεψης. Δεν πρόκειται για γενική αναισθησία, πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο και ενδείκνυται για ραντεβού μεγάλης διάρκειας σε παιδιά με έντονο φόβο, ειδικές ανάγκες ή υπερκινητικά.

Αποτελεί ήπιο αναισθητικό για τον έλεγχο του άγχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ειδικά σε άτομα με έντονο αντανακλαστικό εμετού. Με την οδοντιατρική μέθη δεν ελέγχεται ο πόνος ή η δυσανεξία, συνεπώς η τοπική αναισθησία δεν αποφεύγεται.

Το Ν2Ο ή γενικότερα αέριο γέλιου, αποτελεί την πιο κοινή και ασφαλή μέθοδο χαλάρωσης εδώ και 160 χρόνια. Αποτελεί την πιο ελαφριά μορφή μέθης και μειώνει τα επίπεδα άγχους και πόνου. Ο ασθενής παραμένει ξύπνιος έχοντας συνείδηση. Με άλλα λόγια, η μέθη ορίζεται ως μια φαρμακευτική κατάσταση με μειωμένη συνείδηση. Ο ασθενής αναπνέει κανονικά, διατηρεί αντανακλαστικά και ανταποκρίνεται σε φυσικά ερεθίσματα ή ρητές εντολές. Είναι η μέθοδος εκλογής σήμερα στην οδοντιατρική πράξη για μεγάλες επισκέψεις και αγχώδεις ασθενείς ή απλά για επισκέψεις ρουτίνας.

Πως λειτουργεί

Ν2Ο είναι ένα άχρωμο, μη εύφλεκτο και με γλυκιά γεύση αέριο. Φέρει συνδυαστικές ιδιότητες μέθης και αγχόλυσης. Η διάχυση είναι ταχύτατη κ η δράση του ξεκινά στα 2-3 πρώτα λεπτά μετά την χορήγηση. Ακόμα, αυξάνει την ανοχή του ασθενούς στον πόνο δημιουργώντας αίσθηση εφορίας. Γι αυτό και χαρακτηρίστηκε ως το αέριο του γέλιου. Ανακαλύφθηκε το 1772 από τον Joseph Priestley που είναι επίσης γνωστός για την ανακάλυψη του οξυγόνου. Η πρώτη χρήση στην οδοντιατρική ήταν αργότερα το 1844 και χρησιμοποιήθηκε για εξαγωγές δοντιών. Η χορήγηση γίνεται μέσω ρινικής μάσκας που μεταφέρει οξυγόνο και πρωτοξείδιο του αζώτου ταυτόχρονα καθ όλη την διάρκεια της συνεδρίας. Το οξυγόνο δεν πέφτει ποτέ κάτω από το 30 % για να μην προκληθεί υποξία, ενώ η χορήγηση πρωτοξειδίου κυμαίνεται από 30-70% ανάλογα με την ανοχή του ασθενούς. Κύρια πλεονεκτήματα αποτελούν ο ταχύτατος έλεγχος πόνου και άγχους χωρίς ανάγκη ειδικής προετοιμασίας, ο πλήρης έλεγχος του βάθους της μέθης και η γρήγορη αποκατάσταση του ασθενούς.

Το παιδί είναι ξύπνιο κατά την χορήγηση και νιώθει μια γλυκιά μυρωδιά, ενώ η επίδραση είναι άμεση μέσα στα πρώτα 5 λεπτά. Όταν η διαδικασία τελειώσει, το παιδί συνεχίζει να αναπνέει καθαρό οξυγόνο για τα επόμενα 5 λεπτά ώστε το φάρμακο της μέθης να αποβληθεί από το σώμα.

Case book

Έντυπο υλικό

Συχνές ερωτήσεις