Stress Free Dentistry

Αν φοβάστε το χειρουργείο στην οδοντιατρική δεν είστε οι μόνοι. είναι φυσιολογικό και η απάντηση είναι απλή.

Ενσυνείδητη χαλάρωση- Dental Sedation

Ενσυνείδητη χαλάρωση ορίζεται ως μια φαρμακευτική κατάσταση με μειωμένη συνείδηση. Πραγματοποιείται πάντα παρουσία αναισθησιολόγου σε οργανωμένη κλινική και διακρίνεται στην ενδοφλέβια και σε αυτή που χορηγείται σε μορφή αερίου με μάσκα. Κύρια αποτελέσματα της είναι η εξάλειψη του οδοντιατρικού stress.

Eνδοφλέβια Ενσυνείδητη χαλάρωση

Η ενδοφλέβια διαδικασία αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να μείνετε ήρεμος κατά την διάρκεια της θεραπείας. Δεν πρόκειται για γενική αναισθησία, πραγματοποιείται σε κλινική και ενδείκνυται για ραντεβού μεγάλης διάρκειας κυρίως σε ενήλικες με έντονο φόβο υπερκινητικότητα ή αντανακλαστικό εμετού. Με την οδοντιατρική ενσυνείδητη χαλάρωση δεν ελέγχεται ο πόνος ή η δυσανεξία, συνεπώς η τοπική αναισθησία δεν αποφεύγεται. Κύριο πλεονεκτήματα είναι η μερική αναλγησία και η μερική αμνησία.

Πρωτοξείδιο του Αζώτου – Ενσυνείδητη χαλάρωση για παιδιά

Το Ν2Ο ή γενικότερα αέριο γέλιου, αποτελεί την πιο κοινή και ασφαλή μέθοδο χαλάρωσης εδώ και 160 χρόνια. Αποτελεί την πιο ελαφριά μορφή χαλάρωσης και μειώνει τα επίπεδα άγχους και πόνου. Ο νεαρός ασθενής παραμένει ξύπνιος έχοντας συνείδηση, αναπνέει κανονικά, διατηρεί αντανακλαστικά και ανταποκρίνεται σε φυσικά ερεθίσματα ή ρητές εντολές. Είναι η μέθοδος εκλογής σήμερα στην οδοντιατρική για μεγάλες επισκέψεις και αγχώδεις ασθενείς συνήθως μικρής ηλικίας.

Πως λειτουργεί

Το Ν2Ο είναι ένα άχρωμο, μη εύφλεκτο και με γλυκιά γεύση αέριο. Φέρει συνδυαστικές ιδιότητες μέθης και αγχόλυσης. Η διάχυση είναι ταχύτατη κ η δράση του ξεκινά στα 2-3 πρώτα λεπτά μετά την χορήγηση. Ακόμα, αυξάνει την ανοχή του ασθενούς στον πόνο δημιουργώντας αίσθηση εφορίας. Γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε ως το αέριο του γέλιου. Ανακαλύφθηκε το 1772 από τον Joseph Priestley που είναι επίσης γνωστός για την ανακάλυψη του οξυγόνου. Η πρώτη χρήση στην οδοντιατρική ήταν αργότερα το 1844 και χρησιμοποιήθηκε για εξαγωγές δοντιών. Η χορήγηση γίνεται μέσω ρινικής μάσκας που μεταφέρει οξυγόνο και πρωτοξείδιο του αζώτου ταυτόχρονα καθ όλη την διάρκεια της συνεδρίας. Το οξυγόνο δεν πέφτει ποτέ κάτω από το 30 % για να μην προκληθεί υποξία, ενώ η χορήγηση πρωτοξειδίου κυμαίνεται από 30-70%. Κύρια πλεονεκτήματα αποτελούν ο ταχύτατος έλεγχος του άγχους χωρίς ανάγκη ειδικής προετοιμασίας, ο πλήρης έλεγχος του βάθους και η γρήγορη αποκατάσταση μετά την διαδικασία.

Ο ασθενής είναι ξύπνιος κατά την χορήγηση και νιώθει μια γλυκιά μυρωδιά, ενώ η επίδραση είναι άμεση μέσα στα πρώτα 5 λεπτά. Όταν η διαδικασία τελειώσει συνεχίζεται η χορήγηση καθαρού οξυγόνου για τα επόμενα 5 λεπτά ώστε το φάρμακο να αποβληθεί από το σώμα.

Πότε ενδύκνειται

Κύριες ενδείξεις αποτελούν οι ενήλικες με έντονο άγχος η φόβο ενός οδοντιατρικού χειρουργείου. Μερικές φορές κρίνεται αναγκαία σε παιδιά μη συνεργάσιμα με ειδικές ανάγκες ή όταν επιθυμείται ενίσχυση του βάθους της τοπικής αναισθησίας και σε άτομα με έντονο αντανακλαστικό εμετού. Εξασφαλίζει ηρεμία και άνεση κατά την οδοντιατρική πράξη και συνήθως αφορά περιστατικά μεγάλης διάρκειας full mouth αποκατάστασης με οδοντικά εμφυτεύματα, μοσχεύματα, χειρουργική στόματος κλπ.

Είναι ασφαλής?

H ενσυνείδητη χαλάρωση γίνεται πάντα παρουσία αναισθησιολόγου και σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο περιβάλλον κλινικής. Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενή ανατίθεται συνολικά με συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή και ένα πλήρες ιατρικό – οδοντιατρικό ιστορικό. Ο αναισθησιολόγος παρακολουθεί στενά τον ασθενή καθ όλη την διάρκεια της επέμβασης και είναι έτοιμος να επέμβει αν κριθεί αναγκαίο.

Κύριες αντενδείξεις είναι τα πολύ νεαρά άτομα, αλλεργία σε κάποιο από τα αναισθητικά που χρησιμοποιούνται, πρόσφατα εμφύσημα, έμφραγμα ή εγκεφαλικό, το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης γενικότερη αναπνευστική, καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική ανεπάρκεια και γενικότερα πολύ επιβαρυμένοι ασθενής (ADA III/IV).

Πώς νιώθω μετά

Ο ασθενής μπορεί να έχει ελαφρά αίσθηση μουδιάσματος, γαργαλητό, πρόβλημα με το βάδισμα ή και μυική αδυναμία. Ίσως αναφέρεται αίσθηση καύσου ή ευρεθιστότητα, κόπωση, ναυτία, πονοκέφαλος. Μερικές φορές παρατηρείται τάση για εμετό, η οποία και αποφεύγεται σημαντικά με μείωση του ποσοστού χορήγησης. Το ποσοστό υποξίας είναι ελάχιστο. Το πρωτοξείδιο του αζώτου συνήθως φέρει ελάχιστες ως καθόλου παρενέργειες και δεν έχει Hangover effect.

Book Now