Οδηγίες και ερωτήσεις

Χρόνος ζωής

Η επιβίωση των εμφυτευμάτων ως πολυπαραγοντικό ζήτημα είναι άριστη και μακροπρόθεσμα εξαρτάται από τη γενική κατάσταση υγείας του ασθενή, το οστικό υπόβαθρο, το είδος των δυνάμεων αλλά και τις εντάσεις που ασκούνται σε αυτά. Σημαντικότερο ρόλο βέβαια κατέχει η οδοντιατρική φροντίδα που ασκείται στο σπίτι αλλά και η συχνή παρακολούθηση από τον οδοντίατρό.
Επιστημονικές έρευνες έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον του οδοντιατρικού κόσμου στα εμφυτεύματα και η διάρκεια ζωής μελετάται διεξοδικά. Ειδικές συστηματικές μελέτες με 15 χρόνια συνεχούς παρακολούθησης παρατηρούν άριστα ποσοστά επιβίωσης συνιστώντας ότι τα εμφυτεύματα με κατάλληλη φροντίδα κρατούν για μια ζωή αν η γενική κατάσταση του ασθενούς παραμένει ανεπηρέαστη.

Πώς προσέχω τα εμφυτεύματα και τα δόντια μου

Από την στιγμή που τοποθετούνται τα εμφυτεύματα τόσο κατά τη διάρκεια επούλωσης αλλά και μετά θα δείξουμε πως να διατηρείτε εμφυτεύματα και δόντια καθαρά. Παρόλο που τα εμφυτεύματα δεν τερηδονίζονται υπάρχουν κάποιες ασθένειες περιεμφυτευματικών ιστών που μπορούν να τα επηρεάσουν.
Πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά, όπως και τα φυσικά δόντια 2 φορές την ημέρα με ειδικές οδοντόβουρτσες, νήμα, στοματικό διάλυμα. Τακτική παρακολούθηση μέσω ενός οργανωμένου προγράμματος επανέλεγχων είναι απαραίτητη κάθε 3 ή 6 μήνες ανάλογα.

Ένα εμφύτευμα δεν αντικαθιστά μόνο ένα δόντι.

Ο αριθμός των εμφυτευμάτων που κρίνεται αναγκαίος κατά βάση εξαρτάται από το είδος της προσθετικής αποκατάστασης που αυτά θα υποστηρίξουν, την ποιότητα του υποκείμενου οστού, αλλά και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Πρόκειται για πολυπαραγοντικό ζήτημα και δεν χρήζει μόνο μιας απάντησης.
Η άνω γνάθος κατά κανόνα χρειάζεται περισσότερα εμφυτεύματα από την κάτω και οι κινητές κατασκευές πιο λίγα από τις ακίνητες. Συμπληρωματικά και ανάλογα με το πρωτόκολλο φόρτισης (άμεση φόρτιση ή συμβατική) που ακολουθείται ο αριθμός τους επηρεάζεται ξανά. Σωστή μελέτη και ανάλυση της εκάστοτε περίπτωσης θα απαντήσει καλύτερα στο ερώτημα.

Επέκταση σχεδίου θεραπείας

Σε περίπτωση που το κόστος κρίνεται αυξημένο μπορεί να επιλεχθεί μια κινητή επιεμφυτευματική λύση και μελλοντικά με την τοποθέτηση κάποιων ακόμα στηριγμάτων η κινητή πρόσθεση να μετατραπεί σε ακίνητη προσφέροντας αυξημένη σταθερότητα, άνεση και μασητική ικανότητα με την προϋπόθεση ότι μια νέα προσθετική εργασία πρέπει να κατασκευαστεί.

Κόστος;

Το εμφυτευματικό ταξίδι θεραπείας είναι γνωστό πλέον ότι χρειάζεται κόπο και στοματική φροντίδα, χρόνο για να ολοκληρωθεί όταν συμβατικά πρωτόκολλα φόρτισης επιλέγονται και επιπλέον μια αυξημένη δαπάνη για τον ασθενή. Σε όποια περίπτωση βέβαια επιλεγεί η θεραπεία με εμφυτεύματα η δαπάνη μακροπρόθεσμα είναι μικρότερη από κάποιο άλλο είδος αποκατάστασης στο ίδιο χρονικό διάστημα διότι τα εμφυτεύματα έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής.
Το κόστος λοιπόν των οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί επίσης πολυπαραγοντικό ερώτημα που λαμβάνει μόνο εξατομικευμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα σχέδια θεραπείας. Αρχικός προϋπολογισμός εμφυτευματικού και εναλλακτικού σχεδίου θεραπείας παρέχεται από τα πρώτα ραντεβού ανάλογα με το είδος της αποκατάστασης που προτείνεται αλλά και αυτής που επιλέγετε. Σε γενικές γραμμές θα ήταν καλό να αναφέρουμε ότι οι ακίνητες λύσεις είναι πιο ακριβές και όταν χρησιμοποιούνται τεχνικές ιστικής/οστικής αναγέννησης σε ελαττωμένο οστικό υπόβαθρο το κόστος θεραπείας αυξάνεται περαιτέρω. Τέλος ανάλογα με το είδος των εμφυτευματικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται (διαβλεννογόνια στοιχεία ζιρκονίου, π.χ) και τον τρόπο κατασκευής τους (προκατασκευασμένα προσθετικά στοιχειά εμπορίου ή εξατομικευμένα CAD/CAM προσθετικά στοιχεία σε ειδικά κέντρα για μεγαλύτερη αισθητική απόδοση) το τελικό κόστος θεραπείας επηρεάζεται.

Δίαιτα

Μετεγχειρητικά οδηγίες συνιστούν
• Χορταρικά και λαχανικά με φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες για καλύτερη επούλωση (φασκόμηλο, χαμομήλι, μαϊντανός)
• Τροφές με βιταμίνες (καρότα, μήλα)
• Ελάχιστα γαλακτοκομικά
• Ελάχιστο αλάτι
• Ελάχιστη οξέα (λεμόνι)
• Ελάχιστη ζάχαρη