download


Οδοντικά εμφυτεύματα

Εισαγωγή

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μικρές συνήθως κυλινδρικές βίδες τιτανίου, τοποθετούνται στο οστό των γνάθων και λειτουργούν σαν ρίζες φυσικών δοντιών..

Δείτε περισσότερα >

implant book 3 scaled

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούμε ποιο συχνά

Type of implant systems

Χιλιάδες εμφυτευματικά συστήματα υπάρχουν στην αγορά και νέα προστίθενται κάθε μέρα. Επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στο καλύτερο σύστημα εμφυτευμάτων δεν υπάρχει..

Δείτε περισσότερα >

jhf75r64

Same Day Teeth

Πρόκειται για άμεσα πρωτόκολλα σχεδιασμού, ψηφιακής κατασκευής και φόρτισης εμφυτευμάτων. Μη επεμβατικές μέθοδοι και πολλές φορές γωνιώδη εμφυτεύματα ..

Δείτε περισσότερα >

fgjhf67

PRGF Platelet Rich Growth Factors

Η χρήση αυτόλογων μοσχευματικών υλικών ώστε να επιταχυνθεί η δυνατότητα επούλωσης του οργανισμού παλαιότερα ήταν ασαφής. Σήμερα αποτελεί στάνταρ φροντίδας..

Δείτε περισσότερα >

ostika mosxeumata copy scaled

Οστικά Μοσχεύματα

Όταν ένα δόντι χαθεί, η οστική απορρόφηση ακολουθεί. Η περιοδοντίτιδα και το τραύμα μπορούν να προκαλέσουν απορρόφηση..

Δείτε περισσότερα >

7676hghg

Stress Free Dentistry

Αν φοβάστε το χειρουργείο στην οδοντιατρική δεν είστε οι μόνοι. είναι φυσιολογικό και η απάντηση είναι απλή..

Δείτε περισσότερα >

Συχνές ερωτήσεις

Πόσα χρόνια χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση;

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Ο χρόνος αποκατάστασης ανάλογα με το πρωτόκολλο φόρτισης μπορεί να είναι από 1 ώρα για όλη την θεραπεία από την αρχή μέχρι το τέλος ως και 2-3 μήνες ίσως και περισσότερο. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την περίπτωσή σας θα πρέπει να κανονίσετε μια συμβουλευτική συνεδρία για να αξιολογηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο φόρτισης άρα και το χρόνο θεραπείας.

Χρειάζομαι μεταμόσχευση οστού για να βάλω εμφυτεύματα;

Σε γενικές γραμμές η κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Μερικές οστικά μοσχεύματα κρίνονται αναγκαία για να τοποθετηθεί σωστά ένα εμφύτευμα όταν ανατομικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν απλή τοποθέτηση. Τις περισσότερες φορές ωστόσο η διαδικασία είναι απλή και άμεση.

Είμαι μεγάλη για εμφυτεύματα;

Σε γενικές γραμμές πολλοί ασθενείς ανεξάρτητα από την ηλικία ευνοούνται και βρίσκουν λύσεις σε εμφυτευματικές αποκαταστάσεις, άρα είναι καλή ιδέα να αξιολογηθεί η στοματική αλλά και γενική υγεία σε μια συμβουλευτική συνεδρία ώστε να συζητηθούν οι προσωπικές σας απαιτήσεις.

Δεν μου αρέσουν οι ολικές οδοντοστοιχίες

Η αίσθηση μιας σταθερής ολικής οδοντοστοιχίας με άψογη συγκράτηση είναι υπέροχη, η μάσηση δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα και η ανησυχία μιας ολικής οδοντοστοιχίας που κινείται ή πέφτει δεν απασχολεί πλέον όταν μιλάτε και ειδικά όταν γελάτε. Το πρώτο βήμα πάντα είναι μια συμβουλευτική συνεδρία για να εξηγήσουμε σε βάθος όποιες απορίες σχετικά με τα κανονικά ή και τα mini εμφυτεύματα.

Οδηγίες και ερωτήσεις

Χρόνος ζωής

Η επιβίωση των εμφυτευμάτων ως πολυπαραγοντικό ζήτημα είναι άριστη και μακροπρόθεσμα εξαρτάται από την αρχική σχεδίαση του πλάνου θεραπείας, τη γενική και οδοντιατρική κατάσταση της υγείας του ασθενή, το οστικό υπόβαθρο, το είδος των δυνάμεων αλλά και τις εντάσεις που ασκούνται σε αυτά. Σημαντικότερο ρόλο βέβαια κατέχει η οδοντιατρική φροντίδα που ασκείται στο σπίτι αλλά και η συχνή παρακολούθηση από τον οδοντίατρό.
Επιστημονικές έρευνες έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον του οδοντιατρικού κόσμου στα εμφυτεύματα και η διάρκεια ζωής μελετάται διεξοδικά. Ειδικές συστηματικές μελέτες με 15 χρόνια συνεχούς παρακολούθησης παρατηρούν άριστα ποσοστά επιβίωσης συνιστώντας ότι τα εμφυτεύματα με κατάλληλη φροντίδα κρατούν για μια ζωή αν η γενική κατάσταση του ασθενούς παραμένει ανεπηρέαστη.

Πώς προσέχω τα εμφυτεύματα και τα δόντια μου

Από την στιγμή που τοποθετούνται τα εμφυτεύματα τόσο κατά τη διάρκεια επούλωσης αλλά και μετά θα δείξουμε πως να διατηρείτε εμφυτεύματα και δόντια καθαρά. Παρόλο που τα εμφυτεύματα δεν τερηδονίζονται υπάρχουν κάποιες ασθένειες περιεμφυτευματικών ιστών που μπορούν να τα επηρεάσουν.
Πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά, όπως και τα φυσικά δόντια 2 φορές την ημέρα με ειδικές οδοντόβουρτσες, νήμα, στοματικό διάλυμα. Τακτική παρακολούθηση μέσω ενός οργανωμένου προγράμματος επανέλεγχων είναι απαραίτητη κάθε 3 ή 6 μήνες ανάλογα.

Ένα εμφύτευμα δεν αντικαθιστά μόνο ένα δόντι.

Ο αριθμός των εμφυτευμάτων που κρίνεται αναγκαίος κατά βάση εξαρτάται από το είδος της προσθετικής αποκατάστασης που αυτά θα υποστηρίξουν, την ποιότητα του υποκείμενου οστού, αλλά και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Πρόκειται για πολυπαραγοντικό ζήτημα και δεν χρήζει μόνο μιας απάντησης.
Η άνω γνάθος κατά κανόνα χρειάζεται περισσότερα εμφυτεύματα από την κάτω και οι κινητές κατασκευές πιο λίγα από τις ακίνητες. Συμπληρωματικά και ανάλογα με το πρωτόκολλο φόρτισης (άμεση φόρτιση ή συμβατική) που ακολουθείται ο αριθμός τους επηρεάζεται ξανά. Σωστή μελέτη και ανάλυση της εκάστοτε περίπτωσης θα απαντήσει καλύτερα στο ερώτημα.

Επέκταση σχεδίου θεραπείας

Σε περίπτωση που το κόστος κρίνεται αυξημένο μπορεί να επιλεχθεί μια κινητή επιεμφυτευματική λύση και μελλοντικά με την τοποθέτηση κάποιων ακόμα στηριγμάτων η κινητή πρόσθεση να μετατραπεί σε ακίνητη προσφέροντας αυξημένη σταθερότητα, άνεση και μασητική ικανότητα με την προϋπόθεση ότι μια νέα προσθετική εργασία πρέπει να κατασκευαστεί.

Κόστος;

Σε όποια περίπτωση επιλεγεί η θεραπεία με εμφυτεύματα η δαπάνη μακροπρόθεσμα συνήθως είναι μικρότερη από κάποιο άλλο είδος αποκατάστασης διότι τα εμφυτεύματα έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής.
Το κόστος λοιπόν των οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί επίσης πολυπαραγοντικό ερώτημα που λαμβάνει μόνο εξατομικευμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα σχέδια θεραπείας. Αρχικός προϋπολογισμός εμφυτευματικού και εναλλακτικού σχεδίου θεραπείας παρέχεται από τα πρώτα ραντεβού ανάλογα με το είδος της αποκατάστασης που προτείνεται αλλά και αυτής που επιλέγετε. Σε γενικές γραμμές θα ήταν καλό να αναφέρουμε ότι οι ακίνητες λύσεις είναι πιο ακριβές και όταν χρησιμοποιούνται τεχνικές ιστικής/οστικής αναγέννησης το κόστος θεραπείας αυξάνεται περαιτέρω. Τέλος ανάλογα με το είδος των εμφυτευματικών προσθετικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται (abutment ζιρκονίου, π.χ) και τον τρόπο κατασκευής τους (προκατασκευασμένα προσθετικά στοιχειά εμπορίου ή εξατομικευμένα CAD/CAM προσθετικά στοιχεία σε ειδικά κέντρα για μεγαλύτερη αισθητική απόδοση) το τελικό κόστος θεραπείας επηρεάζεται.

Δίαιτα

Μετεγχειρητικά
• Χορταρικά και λαχανικά με φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες για καλύτερη επούλωση (φασκόμηλο, χαμομήλι, μαϊντανός)
• Τροφές με βιταμίνες (καρότα, μήλα)
• Ελάχιστα γαλακτοκομικά
• Ελάχιστο αλάτι
• Ελάχιστη οξέα (λεμόνι)
• Ελάχιστη ζάχαρη

Book Now