Περιοδοντολογία

Περιοδοντoλογία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που συγκεντρώνεται στους υποστηρικτικούς ιστούς των δοντιών, το περιοδόντεο. Οι ιστοί αυτοί είναι τα ούλα γύρω από το δόντι, το οστό των γνάθων που περιβάλει τη ρίζα καθώς και η ειδική περιοδοντική μεμβράνη που συνδέει τo δόντι με το οστό.

Η περιοδοντική υγεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στοματικής υγείας και γενικότερα έχει συνδεθεί με κάποιες συστηματικές ασθένειες όπως η καρδιακή νόσος.

Η εξέλιξη της περιοδοντολογίας

Η περιοδοντολογία σήμερα σημειώνει ραγδαία εξέλιξη. Ύστερα από μακροχρόνια έρευνα παρουσιάζονται νέες θεραπείες και πρωτοποριακές τεχνικές  ενώ το γνωστικό πεδίο διευρύνεται. Οι περιοδοντική νόσος προκαλεί απώλεια στηρικτικών ιστών γύρω από τα δόντια προσβάλλοντας ολόκληρο το περιοδόντεο. Η λύση προκύπτει μετά από συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που επιτρέπουν τους ιστούς να επαναπροσφυθούν αναστρέφοντας ή αναχαιτίζοντας τη νόσο. Πρόοδος πραγματοποιείται στον τομέα αυτό συνεχώς αλλά η έρευνα επικεντρώνεται στο συσχετισμό γενετικού υποβάθρου και περιοδοντικής ασθένειας. Περίπου το 10% του πληθυσμού φέρει αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης περιοδοντίτιδας λόγω οικογενειακού ιστορικού!

Ανακαλύψτε Περισσότερα

 

 Έχετε απορία; Κάντε μία ερώτηση και θα απαντήσουμε άμεσα!