Ενδοδοντική Θεραπεία

 

Η ενδοδοντική θεραπεία αποτελεί κομμάτι της οδοντιατρικής που έχει να κάνει με τον οδοντικό πολφό, άρα την εσωτερική ευαίσθητη πλευρά του δοντιού. Αποτελεί ιδανική λύση στο να ξεπεραστούν προβλήματα πόνου μετά από φτωχή στοματική υγιηνή ή κάποιο άλλο λόγο.

 

 

Κατά τη θεραπεία ο οδοντίατρος αφαιρεί τη φλεγμένουσα, μολυσμένη, νεκρή οδοντική ουσία εσωτερικά του δοντιού καθαρίζοντας προσεκτικά την περιοχή και στη συνεχεία σφραγίζει την περιοχή όπου η ρίζα υπήρχε στο παρελθόν.Έτσι η ρίζα δεν είναι εκτεθειμένη και η μόλυνση αποφεύγεται. Με τα χρόνια η ενδοδοντική θεραπεία έχει εξελιχθεί ραγδαία. Έτσι σήμερα είναι δυνατό να προβλέψουμε, να θεραπεύσουμε και κατά συνέπεια να σώσουμε ένα δόντι που στο παρελθόν θα είχε χαθεί.

  

Η διαδικασία

  • Αρχική εξέταση

Αρχικά ο οδοντίατρος εξετάζει το δόντι για να καταλήξει αν η ενδοδοντική θεραπεία είναι η πλέον κατάλληλη θεραπεία. Ακτινογραφίες ως μέρος της αρχικής ανάθεσης επιτρέπουν λεπτομερή αξιολόγηση οστού και δομής της ρίζας.

 

  

  • Αναισθησία

Μετά την αναισθησία ένας ελαστικός απομονωτήρας τοποθετείται ώστε να απομονώσει το δόντι από το στοματικό περιβάλλον ενώ παράλληλα προστατεύει την αναπνευστική οδό από τυχαία κατάποση μικροεργαλείων. Έτσι το δόντι δεν μολύνεται από σάλιο, το σφράγισμα αν υπάρχει αφαιρείται και το νεύρο εσωτερικά του πολφού εκτίθεται. Ο πόνος είναι ανύπαρκτος καθ’ όλη τη διάρκεια εργασίας.

  • Καθαρισμός ρίζας

Ο οδοντίατρος αφαιρεί το υπεύθυνο νεύρο και καθαρίζει τη ρίζα του δοντιού ενώ ταυτόχρονα την παρασκευάζει αποδίδοντας ένα κωνικό σχήμα, ιδανικό για έμφραξη τη ρίζας αργότερα. Το στάδιο αυτό μπορεί να επαναληφθεί 2-3 φορές ή και περισσότερες ανάλογα με την ανταπόκριση του δοντιού στην ενδοδοντική θεραπεία.

  • Προσωρινό σφράγισμα

Αφού τοποθετηθεί κάποιο ειδικό αντισηπτικό το δόντι σφραγίζεται προσωρινά. Λίγες μέρες αναμονής συνήθως είναι ικανές για ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας.

  • Έμφραξη ρίζας

Στο τέλος αν δεν υπάρχουν ενοχλήσεις ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει ένα ειδικό εμφρακτικό υλικό στη ρίζα του δοντιού το οποίο θα σφραγίσει τη ρίζα μόνιμα. Συνήθως τα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια χρειάζονται περαιτέρω προστασία από κατάγματα διότι δεν είναι το ίδιο ανθεκτικά. Μια στεφάνη ή ένα επένθετο αποτελούν ιδανική επιλογή προστασίας μακροπρόθεσμα.

Ανακαλύψτε Περισσότερα

 

 Έχετε απορία; Κάντε μία ερώτηση και θα απαντήσουμε άμεσα!