Στεφάνες

Μια οδοντιατρική στεφάνη είναι ένα είδος καλύμματος που αγκαλιάζει ένα κατεστραμμένο δόντι για να προστατέψει την υπόλοιπη οδοντική δομή ενώ παράλληλα αποτελεί ένα δυνατό τοίχος προστασίας μεταξύ δοντιού και στοματικού περιβάλλοντος. Χρησιμοποιούνται όταν έχει αλλοιωθεί σημαντική οδοντική ουσία λόγω τερηδονισμού, σε περίπτωση καταστροφής ενός παλιού μεγάλου σφραγίσματος ή όταν τα δόντια φθείρονται σημαντικά και πλέον είναι ευπρόσβλητα.

Η εξέλιξη

Ιστορικά, οι στεφάνες κατασκευάζονταν από χρυσό. Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα δυνατό υλικό και ταυτόχρονα ελαστικό φέροντας άριστες ιδιότητες αλλά η αισθητική του απόδοση μειονεκτεί. Σε πρόσθια δόντια αργότερα κατασκευάζονται στεφάνες μεταλλοπορσελάνης, αφού πλέον η πορσελάνη συγκολλάται σε μεταλλικές επιφάνειες δίνοντας χρωματικές αποχρώσεις πιο κοντά στο φυσικό δόντι. Το μέταλλο βέβαια στο παρελθόν ήταν εμφανές και δύσκολο να καλυφθεί εξολοκλήρου από πορσελάνη.

Οι στεφάνες αυτές χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα συνήθως σε πίσω δόντια αλλά καθώς η οδοντιατρική τεχνολογία εξελίσσεται τα αισθητικά αποτελέσματα είναι σαφώς καλύτερα. Είναι δυνατό σήμερα να δημιουργήσουμε πολύ δυνατές στεφάνες σε χρώματα φυσικού δοντιού χωρίς οποιαδήποτε μεταλλική υποστήριξη. Δείχνουν φανταστικά όταν τοποθετούνται στο στόμα και τα χαρακτηριστικά τους δεν διακρίνονται από τα φυσικά δόντια.

Στην αισθητική ζώνη είναι ότι καλύτερο προσφέρει η οδοντιατρική σήμερα!

Ανακαλύψτε Περισσότερα

 

 Έχετε απορία; Κάντε μία ερώτηση και θα απαντήσουμε άμεσα!